Verhaallijn 'mens en lichaam'

Sprekende geneesheiligen, stijlvolle wassen bustes en een ‘martelvitrine’.

De verhouding van de mens tot zijn lichaam was, is en blijft een brandend actueel thema.En net daarover gaat het in de historische verhaallijn ‘mens en lichaam’.De grens tussen volksdevotie en vroege ‘geneeskunst’ was flinterdun.

  • acht beelden van heiligen, leggen zelf uitop welke manier ze u van een of andere vervelende kwaal kunnen afhelpen
  • interactief aanraakscherm vertelt u welke volksmiddelen men gebruikte om zieke lichaamsdelen te genezen.
  • verzameling apothekerspotten uit de 18de eeuw brengt ons een stap dichter bij de  reguliere geneeskunde.

Het beroep barbier-chirurgijn, dat in recentere tijden evolueert naar dat van haarstylist, legt de brug van een louter medisch discours naar een verhaal over lifestyle.

Tot het begin van de 20ste eeuw was een doorgedreven persoonlijke verzorging nog het voorrecht van een maatschappelijke elite:  uitgebreide toiletkoffers, sierlijke accessoires, wassen bustes.

In de eerste helft van de 20ste eeuw evolueerde de aandacht voor het lichaam in de richting van een massacultuur en –consumptie: permanenttoestellen, buitenissige haardrogers en krultoestellen.

Voor u de permanente collectie verlaat, kan u zelf nog plaatsnemen in een kappersstoel. Onder de droogkap luistert u naar vier gewone mensen die een relaas over hun kapsel brengen. Zij brengen u terug met beide voeten in de 21ste eeuw.

Veel voorwerpen komen uit Barbierama, de vroegere kapperscollectie van Raymond Resmann. Resmann (1913-2006) was een flamboyante man. Hij was kapper, verkoper, fabrikant, verzamelaar en liedjesschrijver voor o.a. Louis Neefs, Bob Benny en Jef Burm. Sinds 1963 stelde hij zijn verzameling open voor het publiek in zijn privémuseum Barbierama. Dit museum werd in 1985 door de stad Sint-Niklaas overgenomen. Zijn levensverhaal is neergeschreven in het boekje 'Zonder haar kan ik niet leven.' van W. Vloebergh.

Foto's: 
Nieuws Teasers: