Evenementen

 

In de musea van Sint-Niklaas valt altijd wat te beleven.

Ook wij hebben onze klassiekers: de Maand van de Archeologie, de Mercatorlezingen, de Dag van den brei, Ladies' night, zondagse museumrondleidingen, de Exlibriswedstrijd ... Daarnaast worden tal van tijdelijke exposities opgezet in onze drie sites.

 

EXPO INTERNATIONALEEXLIBRIS- EN KLEINGRAFIEKWEDSTRIJD

22 april > 3 september 2017

Gerard Gaudaenzaal | Zwijgershoek 14 | 9100 Sint-Niklaas

21ste Internationale exlibris- en kleingrafiekwedstrijd
Sint-Niklaas 2017
 

De Grafiekbiënnale zet in Sint-Niklaas om de twee jaar de grafische kunsten feestelijk in de kijker. Deze traditie vindt nu al voor de 28ste maal plaats als omkadering van de wedstrijd voor exlibrissen en andere kleingrafiek met een internationale weerklank. Opnieuw stelt Sint-Niklaas de beste resultaten uit de Internationale Exlibris- en Kleingrafiekwedstrijd 2017 tentoon.

De jury selecteerde voor de tentoonstelling in de Gerard Gaudaenzaal een gevarieerde reeks van een 135-tal bladen uit de 798 inzendingen van 295 deelnemers uit maar liefst 43 landen wereldwijd.

Trouwe deelnemers tonen hun eigen typische stijl, voor de verzamelaars en insiders herkenbaar en gegeerd. Gevestigde waarden, maar nieuw voor het wedstrijdpubliek, laten proeven van hun kunde. De jongere generaties confronteren ons met eigentijdse beelden aansluitend bij de hedendaagse subculturen. Ook nu zijn er nieuwe, soms verrassende druktechnische toepassingen te ontdekken, naast de geraffineerde traditionele werkwijzen.

Het thema van de wedstrijd is vrij, maar één van de hoofdprijzen is voorbehouden voor de beste inzending met het thema Stad in de toekomst. Hiermee wil de wedstrijd aansluiten bij de jubileumviering van 800 jaar Sint-Niklaas.

Inzendingen met dit thema tonen een hedendaags of is het een futuristisch - imaginair beeld van een stad in de toekomst. We krijgen zelfs oplossingen aangereikt voor milieuproblemen en de opwarming van de aarde.

Het resultaat van de wedstrijd mag er zijn: de tentoonstelling biedt een rijke variatie en geeft een niet te missen overzicht van wat er leeft in de internationale kleingrafiekwereld.

Een must voor wie bij wil blijven over de evoluties in de wereld van het exlibris en van de grafische kunsten.

Zaterdag 22 april 2017

11 uur:        Opening selectietentoonstelling en proclamatie van de Internationale Exlibris- en Kleingrafiekwedstrijd Sint-Niklaas 2017.

14 uur:        Start portfoliodag in de Piet Elshoutzaal voor de geselecteerde kunstenaars, vrije toegang voor iedereen met een geldig toegangsticket.

Zondag 3 september 2017

14.30 uur:   Rondleiding als afsluiting van de tentoonstelling, te combineren met een bezoek aan de tentoonstelling Zijde gij ook van Sinnekloas? in de Tentoonstellingszaal. Met koffie of thee en gebak van de sponsors.

Reserveren: reservatie.musea@sint-niklaas.be.

Publicatie

Te koop aan de balie:

Catalogus 21ste Internationale Exlibris- en kleingrafiekwedstrijd 2017 Sint-Niklaas 6,00 EUR

 

TENTOONSTELLING ENK DE KRAMER

22 april > 18 juni 2017

Tentoonstellingszaal | Zwijgerhoek 14 | 9100 Sint-Niklaas

Enk De Kramer (°1946)

Volgde zijn opleiding tot grafisch kunstenaar aan de Sint-Lucas Hogeschool in Gent en spitste zich nadien toe op de graveerkunst in de Academie van Gent bij Paul Van Gysegem.

Daarnaast vervolmaakte hij zich verder in het metier in Belgrado, de Akademija likovnih umetnosti Beograd. Tot 2001 doceerde hij grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de Hogeschool Gent.

Vóór al die studies had hij reeds een opleiding tekenaar-ontwerper gevolgd aan het Textielinstituut in Gent. Dit laatste is geen anekdote. De Kramer heeft iets met textiel. Textiel en textuur zijn verwante woorden. Textuur is de wijze waarop iets uit bestanddelen is samengesteld.

Structuur en textuur

De Kramer heeft een bijzondere aandacht voor de innerlijke structuur van de dingen en brengt die naar buiten. Hij maakt er huid van. De etsen van De Kramer vragen om streling. Experimenteren met texturen lijkt de kern van

de kunst van De Kramer. En er is nog iets. Ook het woord “tekst” is verwant aan textiel en textuur. Een tekst is een verzameling zinnen. Een zin bestaat uit woorden en een woord uit letters. Alles samen bekom je zo een weefsel.

Dezelfde boodschap anders geweven is een andere boodschap. Dit is wat De Kramer zo boeit: naarmate hij dezelfde elementen anders combineert krijg je ook een andere tekst met een andere betekenis.

Museumrondleiding met Enk De Kramer | Zondag 7 mei om 14.30 uur

Deelnemers betalen het toegangstarief en genieten achteraf koffie met gebak aangeboden door museumsponsors Patisserie Jan Reed en Delicatessen Van Poeck.

Reserveren

Tel. 03 778 34 50 (van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13.30 uur tot 17 uur). Mail: reservatie.musea@sint-niklaas.be

Uiterste inschrijfdatum: 4 mei 2017.

Publicatie

Te koop aan de balie:

Boek Enk De Kramer “Seriële coïncidenties in vorm en inhoud” 38,00 EUR

 

 

Erfgoeddag staat dit jaar helemaal in het teken van ‘Zorg’.

In samenwerking met Erfpunt

 Zondag 23-04-2017

10-18 uur

SteM, Zwijgershoek 14

Salons, Stationsstraat 85

Toegang gratis

Het is op zo’n dag een goed idee om het publiek te laten kennismaken met de mensen die ervoor zorgen dat de talrijke collectiestukken uit het verleden in de beste omstandigheden bewaard en gebruikt worden, waar dat gebeurt en hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

Een boeiend programma rond dit thema kan jong en minder jong meemaken:

Inpakken...hoe pak je dat aan?!

vuistregels voor zorgzaam inpakken van archeologische stukken

Materiaal van meer dan honderden jaren oud stop je zo maar niet in een doos.
Archeologen van Erfpunt brengen jou, al wandelend doorheen archeologische depots, de vuistregels bij van het zorgzaam in-en uitpakken van archeologische stukken.
Handige tips krijg je mee om jouw dierbare spullen thuis met zorg in te pakken om de tand des tijds te weerstaan!

Rondleiding om 11, 14 en 16 uur

Reserveren telefonisch via 03 778 34 50 ( tijdens kantooruren ) of via reservatie.musea2sint-niklaas.be

Aanvalleueueueuh!!!!

Een historische wapencollectie...hoe spring je daar zorgzaam mee om?!

Sabels, degens, militaire dienstsabels, geweren, donderbussen,.. vind je terug in ons museumdepot. Maar hoe spring je zorgzaam om met zo'n collectie? Vod en wapenolie zijn jouw beste wapens om dit aan te pakken. Onze conservator neemt jou in het vizier met zijn boeiende verhalen rond het beheren van al dit oorlogs- en wapentuig.

Doorlopend van 10 tot 18 uur


Inpakken en wegwezen!

Kinderworkshop

Bestudeer als een echte archeoloog tegeltjes, botjes, scherfjes én pak deze in in een speciaal doosje. En alsof dit nog niet genoeg is mag je ook een lievelingsstukje van thuis meebrengen en hiervoor fijn een mooi doosje knutselen om dit met zorg in op te bergen. Mama's, papa's, oma's en opa's mogen ook een doosje mee knutselen want hebben die ook niet een lievelingsspulletje?

Doorlopend van 10 tot 18 uur

Verzorg je goed!

Mini-tentoonstelling rond gezondheid- en schoonheidsspulletjes uit vervlogen dagen

Aderlaatmessen, apothekerspotten, lampetkannen, lavabo’s, tandenborstels, juwelen, parfumflessen, haarkammen, snorrentassen … Kom alles wat met de verzorging van het lijf te maken heeft, ontdekken in ons museum!

'De Walvis - juffrouw Amands winkel van toen'

Tentoonstelling van vzw Arsène en Geert Joostens in de Salons

Zorg voor je huis, zorg voor je kleren, zorg voor jezelf....In Juffrouw Amands winkel ' De Walvis' kon je altijd een wondermiddeltje vinden. Kasten, schuiven, laden zaten afgeladen vol met de meest bizarre middeltjes om je huishouden tiptop te houden. In de wondermooie fototentoonstelling van Geert Joostens en vzw Arsène  komt deze oude drogisterij van weleer weer helemaal tot leven!

Muziek in het museum: aanbod voor de Museumnacht (Industrial Revolution met Oliver Alex gaat niet door)

13 mei van 14 - 22 uur in SteM.

In samenwerking met de Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Ontdek in  het hele museum muzikale voorstellingen van de leerlingen van de Academie.

 

Nieuws Teasers: