Aanbod voor groepen
Het verleden beleven!
Het moet gezegd: de musea van SteM Zwijgershoek, de Salons en het Mercatormuseum zijn verre van alledaags. Hier kijk je niet naar het verleden - je beleeft het in toegankelijke, tot de verbeelding sprekende collecties van een heel divers pluimage. Enthousiaste gidsen staan klaar om er een onvergetelijk bezoek van te maken. Kom dus gerust samen met jouw groep onze musea ontdekken!
Slechts één dilemma: welke collectie stel je uit tot een volgend bezoek?
Zie ook onderaan deze pagina onze Folder voor groepen 2017.
De rondleiding Een dienstmeisje vertelt in de Salons wordt niet meer gegeven.
TYPISCH WAAS
Dé kennismaking met de collecties van SteM Zwijgershoek
Wat is nu zo typisch aan het ‘Soete lant van Waes’? Laat je meeslepen door boeiende verhalen die je de rijke geschiedenis vertellen van Sint-Niklaas en het Waasland. De mens staat steeds centraal. Intrigerende voorwerpen, originele documenten en een mooi aanbod van beeld- en geluidsmateriaal loodsen jou doorheen het Wase verleden.
TAAL DER TEKENS
Symboliek van de prehistorie tot de middeleeuwen
Kralen uit amber voor de vruchtbaarheid. Romeinse fibulae (mantelspelden) met slangenmotief om het kwade te weren. Belletjes die boze geesten verjagen. Amuletten om te beschermen tegen duistere krachten. Talismannen voor geluk en voorspoed. Sleutels die tekenen zijn van macht en rijkdom. Motieven op aardewerk zoals ‘de hoer van Babylon’ of een aap op een schotel.
Ontdek de razend interessante symboliek achter de vele figuren op tal van sier- en gebruiksvoorwerpen. Altijd is er een verwijzing naar oude volkswijsheden, legendes, bijgeloof maar ook naar magie!
ONE, TWO, TEA
De salon- en eetcultuur in de 18de eeuw met theeproeverij
Hoe kwam het theeservies in de beerput van het kasteel Het Blauwhof terecht? Een uit de hand gelopen theekransje bij de barones? Dit servies en andere fraaie objecten in de museumvitrines illustreren hoe het keuken- en tafelgebeuren, het sociale leven en de mode uit de pruikentijd eruit zagen.
Na de rondleiding in het museum geniet je van een 18de-eeuwse theedegustatie aangeboden door Delicatessen Van Poeck. Laat je helemaal onderdompelen in de saloncultuur van een 'hof van plaisantie’.
SANTE-BEAUTE
Volksgeloof, volksgeneeskunde en lichaamsverzorging van de 19de eeuw tot nu
Vandaag de dag worden we overspoeld met tips voor een gezond en mooi lichaam. Maar de fascinatie voor het lichaam is er altijd al geweest. Voor een gezond én schoon lijf kon je in het verleden terecht bij barbier-chirurgijns, apothekers, kwakzalvers en geneesheiligen. Voor schoonheid kon en kan je terecht bij de kapper. Maar coiffeurs van toen gebruikten gevaarlijke toestellen: vlijmscherpe scheermessen, gloeiende krultangen en sissende permanenttoestellen. Wie mooi wil zijn, moet lijden… of zelfs het leven laten. Hier vallen echte griezelverhalen te rapen!
RECHTS, AVERECHTS
De technische evolutie, het modebeeld en werkmansverhalen uit het breiatelier
Breien is hot! In heel wat gezinnen hoor je terug het tikken van de breipriemen. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren er in Sint-Niklaas talloze ateliers met breimachines - een bloeiende industrie! Kousen, mutsen, sjaals en meterwaar rolden uit de vlak- en rondbreimachines. In het breiatelier kan je deze getuigen van een roemrijk verleden nog zien draaien en tollen. Het mooie resultaat prijkt op mannequinpoppen. Foto’s en audiofragmenten vertellen over de wereld van fabrikanten, mecaniciens, linksters, breisters, opraapsters en triplocksters.
TEXTIELWANDELING
Stenen getuigen van het rijke textielverleden in de stad
Een onderlegde gids neemt je mee op wandel. Je ontdekt de relatie tussen de verhaallijn Mens en machine, het breiatelier en de directe stadsomgeving. Gevels, huizen, poorten en straten in de nabijheid van het museum vertellen het boeiende verhaal van weverijen, spinnerijen, twijnderijen en natuurlijk breiwerkplaatsen in Sint-Niklaas. Na deze wandeling, mooi te combineren met een inleidend bezoek aan het museum, kent het ‘metier van bonnetier’ geen geheimen meer voor jou.
Deze wandeling is ideaal als aanvulling op rondleiding Rechts-averechts.
MUSEUM ACHTER DE SCHERMEN
Rondleiding in het museumdepot en de ateliers van de Archeologische Dienst Waasland
Ook als het museum dicht is, gonst het er van de activiteit. Van het grootste schilderij tot het kleinste speldje - alle voorwerpen worden met de grootste zorg behandeld. Maak kennis met het werk van een registrator of een restaurator. Merk op hoe mensen met grote toewijding het roerend erfgoed beschrijven, digitaliseren, opnieuw samenstellen en bewaren. Loop even binnen in de ateliers en maak het werk achter de schermen van dichtbij mee. En ontdek lang vergeten voorwerpen in de depots. Je krijgt bovendien interessante tips mee om jouw lievelingsstukken thuis op een goede manier te bewaren.
EEN EXLIBRIS, WAT IS DAT?
Grasduinen in de collectie boekmerken, gelegenheidsprenten en illustraties
Een exlibris of boekmerk is een parel van kleingrafiek. In het Internationaal Exlibriscentrum tref je een rijke collectie van wel 160.000 van dergelijke parels aan. Alle kunststromingen en –technieken van de 20ste eeuw komen aan bod in deze verzameling. Onze medewerkers laten je ook kennismaken met exlibrisschatten uit de 18de en de 19de eeuw. In aanschouwelijke vitrines leer je de typische kenmerken van de hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en andere druktechnieken herkennen die kunstenaars wereldwijd gebruiken.
DE SALONS, EEN KLEINE PAREL
Een prachtige herenhuis met een opmerkelijke kunstcollectie
De Salons van Sint-Niklaas zijn de moeite waard om samen van te genieten! Toegegeven, je vindt niet de meest ronkende namen terug uit de kunstgeschiedenis, maar schilders zoals Evenepoel, Boulenger, Stevens, Stobbaert en vele andere zijn ook niet van de minsten. Tegelijkertijd geniet je van de onweerstaanbare charme van het gebouw. Een mooie combinatie die jou zeker zal verrassen.
DE WERELD VAN MERCATOR
Mercator en de evolutie van de cartografie van de vroegste tijden tot de 19de eeuw.
In 1513 vierde de later wereldberoemde cartograaf Gerard Mercator zijn eerste verjaardag. Zijn unieke inzichten - ronduit revolutionair voor zijn tijd - deelt hij 500 jaar later met jou. Blader digitaal door mercatoratlassen, bekijk de knappe films, hoor zijn tijdgenoten aan het woord en luister naar de cartograaf die z’n eigen levenswandel vertelt. Ontdek samen waarom Mercator zo belangrijk was en hoe we de gps onrechtstreeks aan hem te danken hebben. Je hoeft echt geen wetenschappelijke knobbel te hebben om te genieten van deze boeiende collectie.









Bijlagen | Datum |
---|---|
Aanbod groepen 2018 | 07/09/2017 - 09:46 |
Folder Groepen 2017 | 11/05/2016 - 11:08 |