Silhouetkunst in Internationaal Exlibriscentrum van 24 september tot 17 december 2017

Nieuws

Silhouetkunst in Internationaal Exlibriscentrum van 24 september tot 17 december 2017
Wat hebben silhouetten, schaduwen en Goethe met elkaar gemeen? Bent u op zoek naar inspiratie voor illustraties of snuift u graag de geur op van de wondere wereld van het boek? U kan het allemaal ontdekken in de tentoonstelling over silhouetkunst.  

Daar hangen statige silhouetten van de beau monde naast een folkloristische knip, kunst- en plakwereld waar het krioelt van kastelen, spelende kinderen, dansende vrouwen en konijnen. Toch heeft deze idyllische sprookjeswereld ook een duistere keerzijde…

Het gebruik van silhouetten werd een echte rage in de 18de eeuw. Schaduwen van het gezicht werden in profiel lustig overtrokken, nagetekend, geknipt en geplakt. Als resultaat kreeg je een klein silhouetportret dat volgens de populaire maar dubieuze leer van de fysiognomie ook nog iets vertelde over het karakter van de afgebeelde persoon. Ook Goethe was er helemaal weg van! Dit leidde tot een romantische (Duitse) traditie van silhouetportretten van het literair establishment. Daarnaast werd het ook een dankbare illustratievorm voor boeken, zeker voor kinderen.  Ook nu nog duikt deze simpele maar krachtige illustratietechniek overal op: op verkeersborden, in de boeken van Jip & Janneke, de reclame, fotografie en film.

Het museum duikt onder in de collectie van het Internationaal Exlibriscentrum en haalt een mooie verzameling silhouetillustraties op. De expo wordt aangevuld met boeken, affiches en prenten van andere instellingen zoals het AMVC Letterenhuis, de Bibliotheca Wasiana en de openbare bibliotheek. 

In samenwerking met de Bibliotheca Wasiana en Openbare Bibliotheek van Sint-Niklaas.

Een intrigerende tentoonstelling in het Exlibriscentrum.

24-09 > 17-12-2017

di-za: 14 - 17 uur

zo: 11 - 17 uur

gesloten op maandag

Toegangsprijs: 5 EUR, korting mogelijk. Op zondag tussen 11 en 13 uur: gratis toegang.

 

Publicatiedatum

2017-09-21