Publicaties

Gerard Mercator, cartograaf

 

 
Bij Mercator Digitaal, de tentoonstelling die de Stedelijke Musea in 2012 organiseerde in het kader van het Mercatorjaar, werd een uitgebreid randprogramma van lezingen en congressen georganiseerd. De meest spraakmakende lezingen werden door de sprekers bewerkt tot artikels. In totaal geven zestien bijdragen een beeld over het erfgoed van Gerard Mercator, de evolutie van het “zien” van deze erfenis, de highlights van het Mercatorjaar 2012 en aanzetten naar de digitale toekomst. Aansluitend kan er rustig nagekeuveld worden bij een drankje.

Het boek Gerard Mercator Cartograaf is een coproductie Snoeck/KOKW/SteM, telt 192 pagina’s, is rijkelijk geïllustreerd en kost 29 euro. Te koop aan de museumbalies.

 

 

 


 

De Mercator-Hondius-atlas, tweede editie, uitgegeven in 1607

 

Een Mercator-Hondiusatlas in je eigen bibliotheek. Het kan.

In april 2012 verschijnt een schitterende facsimile van de tweede editie van de Mercator-Hondius atlas. De uitgave komt tot stand in samenwerking met Davidsfonds Uitgeverij.

De originele atlas telt 719 bladzijden en bevat 149 kaarten, nog overwegend van de hand van Gerard Mercator. De atlas werd in Amsterdam uitgegeven in 1607 door de samenwerking van Judocus Hondius en Cornelis Claesz., op basis van de koperplaten van Mercator die zij waarschijnlijk rechtstreeks van de kleinzoon van Mercator hadden gekocht.

In vergelijking met de eerste volledige Atlas van Mercator die verscheen in 1595 - een jaar na de dood van Gerard - en 107 kaarten telde, werden in deze uitgave dus tal van nieuwe kaarten toegevoegd, waaronder 7 kaarten van Spanje en Portugal en 23 kaarten van de continenten Afrika, Azië en Amerika. De nieuwe kaarten werden door Hondius gemaakt of geselecteerd.

Met CD.

Om het boek hanteerbaar en betaalbaar te houden werden de oorspronkelijke Latijnse teksten niet integraal gereproduceerd. De volledige atlas, zowel kaarten als teksten, wordt echter door middel van een toegevoegde CD ontsloten.

Bestel een reproductie.

De originele atlas werd volledig digitaal opgenomen door Johan Geleyns van het bedrijf Ro scan, gespecialiseerd in kunstfotografie. Via de website www.MapMyWall.com (eind maart online) kunnen belangstellenden getrouwe reproducties bestellen van elke kaart uit deze atlas, in drie mogelijke formaten.

 

 

 

 

Nieuws Teasers: