Mercatormuseum

Vergeet zeker niet onze Mercatorlezingen in uw agenda te noteren. U vindt nu alle informatie hierover terug in onze voorjaarsbrochure 2019.

Een digitale belevenis rond drie internationale topstukken

 

 

Het Mercatormuseum biedt sinds 1962 een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Binnen dit verhaal worden de figuur en het werk van Gerard De Cremer (Rupelmonde 1512 – Duisburg 1594) – alias Gerard Mercator – in de schijnwerpers geplaatst.

De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), onlangs opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, blijven dé blikvangers van het museum.

De rijke verzameling atlassen, onder andere zijn allereerste Ptolemaeus-editie uit 1584, schittert in de vitrines.

Mercator introduceerde het begrip ‘atlas’ als 'een samenhangende verzameling kaarten' en is de uitvinder van de Mercatorprojectie. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op deze projectie. Zelfs de kaartindeling in de GPS is afgeleid van de Mercatorprojectie.

Het verhaal wordt verder aangevuld met een zorgvuldig samengestelde selectie atlassen en kaarten van de 17de tot de vroege 20ste eeuw.

 

Multimediale tentoonstellingsmix

 

De computeranimaties, videoreportages en interactieve aanraakschermen uit de succesvolle SteM-tentoonstelling Mercator Digitaal plaatsen de kaarten, atlassen en globes van Mercator in een spannende hedendaagse context:

  • Vic De Wachter kruipt in de huid van Mercator en neemt je mee naar de plaatsen waar hij gewoond en gewerkt heeft;
  • je maakt een reis rond de wereld uit de 16de eeuw: een projectie zoomt in op diverse details van de roterende aardglobe van 1541;
  • voor extra spektakel zorgen de 51 intrigerende sterrenbeelden van de hemelglobe van 1551 die langzaam oplichten;
  • een spannende documentaire aan boord van het onderzoeksschip de Belgica onthult alle geheimen van de wereldvermaarde Mercatorprojectie uit  1569 die de basis legde voor de moderne navigatie op zee;
  • geen museum over Mercator zonder het te hebben over zijn tijdgenoten die als opdrachtgever, wetenschapper, cartograaf of handelaar bezig waren met cartografie. Vijftien figuren spreken je aan en brengen deze cartografische connectie weer tot leven;
  • grote aanraakschermen geven digitale toegang tot de Kaart van Vlaanderen uit 1540. Je kan er zelf aan de slag en inzoomen op historische kaarten én recente topografische kaarten en luchtfoto’s. Zes gebieden met een verschillende landschappelijke ontwikkeling in de huidige provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen worden zo doorgelicht;
  • het museum presenteert tenslotte drie Mercatoratlassen uit 1584, 1595 en 1607 waarin je digitaal kan grasduinen.

Het Mercatormuseum werkt verder aan een digitale en interactieve tentoonstellingsmix. Aanvullend op de Kaart van Vlaanderen komt er een digitale ontdekkingstool bij, nl. Cartesius.

Virtuele tour

Bereid je bezoek voor met deze nieuwe virtuele wandeling in het Mercatormuseum. Je bent maar enkele muisklikken verwijderd van de prachtige wereldbollen van Mercator. je kan inzoomen op enkele kaarten of een paar filmpjes bekijken. En dat allemaal vanuit je luie zetel.


Gerardus Mercator was een genie

 

Deze zoon van een eenvoudige schoenlapper, in 1512 in Rupelmonde geboren, was van alle markten thuis. Hij bouwde wetenschappelijke meetinstrumenten, produceerde aard- en hemelglobes en etaleerde zo zijn sublieme graveerkunst. Hij gebruikte als eerste het cursief schrift op kaarten, zodat hij er veel meer informatie op kwijt kon. Hij introduceerde het begrip ‘atlas’ als een samenhangende verzameling kaarten. Mensen herinneren zich hem vandaag wereldwijd als de uitvinder van de Mercatorprojectie. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op deze projectie. Zelfs de kaartindeling op de GPS is afgeleid van de Mercatorprojectie.

Reden genoeg dus om het leven en werk van Mercator met een originele permanente tentoonstelling onder de publieke aandacht te houden.

 


 

Schatten van Mercator

 

De zeldzame aardglobe (1541) en de hemelglobe (1551) zijn dé blikvangers van het Mercatormuseum. Een reeks atlassen, van de tweede Ptolemaeus-editie uit 1584 tot de postume versie van 1638, schitteren in de vitrines. Een handgeschreven brief uit 1576 brengt een DNA-spoor van Mercator in de expo. 

 


 

 

 

 

 
 
Partners:

Koninklijke Oudheidkundige Kring van het land van Waas: www.kokw.be     

Nationaal Geografisch Instituut: www.ngi.be       

Foto's: 
Bijlagen Datum
Voorjaarsbrochure 2019 25/01/2019 - 09:43