Wedstrijd 2015 - 2017

DE PRIJSWINNAARS VAN DE WEDSTRIJD 2015:

Catalogus wedstrijd 2015                                       English version Competition 2015

De prijs Stad Sint-Niklaas voor het beste exlibris wordt uitgereikt aan de 78-jarige (!) Motoaki Fujimoto uit Japan. Ex-libris Fujimoto voor Fujimoto Masuko, een traditionele Japanse houtsnede is direct herkenbaar als eigendomsmerk. Het gezicht van een Japanse ninja krijgt als het ware de functie van bewaker van de eigendom van de boekbezitter.

De jonge Pool, Michal Pisialek kaapt de thematische prijs Stad Sint-Niklaas voor het beste portret weg.

De illustratie Hipster bubble is een typerend en sprekend portret van een vertegenwoordiger uit een hedendaagse stedelijke subcultuur. De etstechniek afgedrukt op tweedehands aandoend bruin-beige papier blijft in de stijl van het onderwerp.

De prijs Stad Sint-Niklaas voor beste hoogdruk komt toe aan Guilan Qiu uit China. De mogelijkheden van de hoogdruk zijn hier optimaal toegepast waardoor de afbeelding ten volle tot haar recht komt. De tekening van het hout en de vergurelijnen van het papier zijn subtiel ingeïnkt waardoor ze mee het beeld vormen.

 

 

Sergejys Kolecenko uit Letland valt in de prijzen met Silence I - II - III, een drieluik in mezzotint. Hij ontvangt hiervoor de prijs Stad Sint-Niklaas voor beste diepdruk.

De momenteel vrij populaire diepdruktechniek mezzotint leent zich uitstekend om een eerder nostalgische, dromerige sfeer op te roepen. De sfeer in deze prenten is echter juist het tegenovergestelde. De starre ogen en het glimmende gezicht van de geportretteerde man met piercing en kuif, of is het een beeld, een pop, geven eerder een gevoel van onbehagen. Het hoge niveau van de techniek komt tot uiting in de tegenstelling tussen de doffe gedeelten en de glimmende gedeelten die het licht vangen en de overvloeiende gradaties van halftonen die het beeld driedimensionaal maken.

De prijs Stad Sint-Niklaas voor beste digitale beeldverwerking gaat opnieuw richting Polen.

De pas 24-jarige Grzegorz Izdebski blonk uit in een originele benadering van het beeld. Het is een digitale druk die een andere druk suggereert. De vogel met zijn gehelmd mensenhoofd staat nadrukkelijk op het blad. Ondanks het ontbreken van kleur en perspectief zit er toch reliëf en scherpte in het beeld. De technische kwaliteiten van de nuances in het zwart-witte overtuigden de jury om de prijs voor de beste digitale beeldverwerking toe kennen. 

 Weronika Marszelewska, eveneens uit Polen, is een jong talent dat beloond wordt met de Prijs Victor Stuyvaert.

Over dit werk moest de jury niet eens beraadslagen. De kwaliteit stak ver boven de andere hoogdrukken van kunstenaars beneden de dertig jaar uit. Het is een fictief landschap in slechts twee kleuren, blauw over zwart, uitgevoerd. De kleine lichtpunten in de verre heuvels zijn weglatingen bij de verschillende drukken. Daar zit geen inkt en wordt de kleur van het onderliggende papier gebruikt om een diepte toe te voegen. Het hoge technische niveau van deze jonge kunstenares is een aangename verrassing en haar werk oogt zeer veelbelovend.

 

 

De Prijs van de exlibrisvereniging Graphia komt terecht toe aan Tomasz Hankus, jawel, uit Polen!

De perfectie van de getekende handen en het evenwicht en soberheid van de compositie maken dit werk een toonbeeld van digitale beeldverwerking.

 

 

 

 

 

 

 

Eervolle vermeldingen:

Gérard Maschietto, °1953, Verviers, België met Illustratie Autoportrait, ets met positiv 20

Derek Michael Besant, °1950, Canada met Illustratie Witness #5, plasticgravure, drukplaat in vinyl

Bea Van der Heijden, °1963, Nederland Illustratie Narcissus 1 - 2 - 3, gemengde techniek - linosnede, gedrukt op 2 lagen papier en een laag organzazijde

 

 

Krzysztof Marek Bak, °1977, Polen Exlibris Mela & Tobi Elger, Exlibris voor Marta Wasilczyk, Exlibris Almut und Emil Heucke, digitale beeldverwerking

Jacomijn Den Engelsen, °1958, Nederland Illustratie M. M. 9, houtsnede, kleurendruk

Speciale Prijs Marie-Rose Theunis voor de titularis van een exlibris, uitgereikt door de exlibrisvereniging Graphia:

Exlibris voor  Hugo Viaene met de titel Death in solitude, mezzotint, vervaardiger Ivo Mosele, °1950, Italië.

 

 

21st Internationale exlibris- en kleingrafiekwedstrijd Sint-Niklaas 2017

 

Catalogus 2017                                                                        English version competition 2017

Het thema van de wedstrijd is vrij, maar één van de hoofdprijzen is voorbehouden voor de beste inzending met het thema Stad in de toekomst. Hiermee wil de wedstrijd aansluiten bij de jubileumviering van 800 jaar Sint-Niklaas.

Uit 43 landen kwamen 798 inzendingen van 295 deelnemers binnen.

 

Prijswinnaars:

De prijs van de stad Sint-Niklaas voor hoogdruk, was voor de Nederlands Annerose Strijland, °1944. Haar illustratie: Lutske, een linodruk is geïnspireerd door het vlekkenpatroon op de vacht van een bonte koe in de Twentse weilanden.  

De prijs van de stad Sint-Niklaas voor diepdruk: kreeg Kazuko Kido, °1952 uit Japan voor haar illustratie In old days, een mezzotint met een chine-collé-tussenlaag.
Het zijn bloemen als herinnering aan een vroege zomer.

De kunstenares kwam persoonlijk, in traditionele klederdracht, vanuit Japan, haar prijs ophalen op de openingsdag.

De prijs van de stad Sint-Niklaas voor digitale beeldverwerking ontving de Belgische Chris Horions, °1948 (Borsbeek).
In de illustratie: Weemoed 2 in digitale beeldverwerking plaatst ze een meisjesportret naast een uittreksel uit een brief, oorlogscorrespondentie uit 1915. De versluiering met doorzichtige lagen, omgezet in digitale bruine tinten roepen overtuigend de weemoedige sfeer op uit de titel.

       
             

 

De Prijs van de stad Sint-Niklaas voor het beste exlibris was voor Konstantin Kalynovych, °1959 uit Oekraïne.
Het Ex Libris Johann Peter Haas met titel Big Winter Performance in Old Delft, een ets – drogenaald

Een winterlandschap met gezicht op Delft in de typische dromerige stijl van de kunstenaar. Het beeld sluit voortreffelijk aan bij de sfeer van de 17de-eeuwse schilderijen. Door met zachte halftonen te drukken op licht getint kwaliteitspapier ontstaat het vermoeden van een oude prent.

 

De Prijs van de stad Sint-Niklaas voor het beste blad met het thema Stad in de toekomst was de beloning voor de in de Verenigde Staten wonende Marina Terauds ,°1961 met het Lebadeva Tanja exlibris met titel Urban Oasis een handgekleurde ets.

Tere planten groeien doorheen de huizen van een stad, ze nemen de menselijke bewoning in en vormen er een eenheid mee. Dit beeld vond de jury een interessante benadering van het thema: een menselijk woonplaats in de toekomst.

 

De Victor Stuyvaertprijs voor een jonge kunstenaar was voor de Japanse Ayano Hirata, °1989.

Uit het set met de titels Screen/daybreak, Screen/noon en Screen/night, uitgevoerd in houtsnede – Japanse houtdruk koos de jury vooral voor Screen/noon. met een eenzame vrouwenfiguur op de straathoek in het middaglicht. De drie prenten zijn gezichten op een kruising van twee straten, gezien doorheen een vensterscherm, op verschillende tijdstippen van de dag en de nacht.

 

       
             

De Prijs Graphia kreeg Ivan Ivanovich Rusachek, °1976 uit Belarus Wit-Rusland

Het exlibris voor: Gladines, Cyriel met de titel The upper town is uitgevoerd in etstechnieken. Een  wenteltrap slingert langsheen muren opgebouwd met boeken, het papieren erfgoed van de mens. Op de trap bevinden zich naakte mensen. In de ruimte zweven papieren vogels.

De Prijs Marie-Rose Theunis voor een titularis was voor:

het exlibris voor Freddy Van Gasse, een linosnede, kleurendruk en goudgestempeld uitgevoerd door Sonja Brys, °1949, België.

     
     

 

Krijgen een Eervolle vermelding:

Alicja Snoch-Pawlowska, °1969, Polen met de illustratie: The state of the balance 42K, een  gemengde techniek  met digitale beeldverwerking, goudgestempeld en kleurendruk

 

Natalya Kuznetsova, °1978, Rusland met het Exlibris Bladymir Kulak met de titel Elephants in the city I, een linosnede

 

Marina Ziggiotti, °1945, Italië met de illustratie Dedalo urbano, uitgevoerd in de technieken ets,  aquatint en gravure.

         
         
Foto's: 
Nieuws Teasers: 
Bijlagen Datum
English version competition 2017 30/04/2018 - 11:29
Catalogus 2017 27/04/2018 - 14:20
English version Competition 2015 10/03/2016 - 11:12
Catalogus 2015 09/03/2016 - 17:50