Internationaal Exlibriscentrum

Een levende verzameling boekmerken

In het Internationaal Exlibriscentrum kan u onder deskundige begeleiding grasduinen in een rijke collectie van naar schatting 160.000 exlibris en bladen gelegenheidsprenten en illustraties van de hand van 5.500 kunstenaars uit meer dan 50 landen.

Het Centrum breidt zijn verzameling nog elk jaar uit door aankoop, schenkingen en legaten en wil een cultuurhistorisch beeld geven van het exlibris en de kleingrafiek in België en in de wereld.

Boeken, publicaties, prenten en kunstmappen bieden inzicht in de evolutie van het exlibris als eigendomsmerk tot het verfijnde artistieke exlibris als verzamelobject.

Aan de hand van drukcliché's, afgedrukte prenten en drukpersen leert de bezoeker het verschil tussen een houtsnede en een ets, gravures en digitale prenten,... kennen.

De tweejaarlijkse internationale kleingrafiekwedstrijd blijft de collectie verrijken met honderden inzendingen van kunstenaars wereldwijd.

De mooiste exemplaren uit de wedstrijd zijn te bewonderen in één van de tentoonstellingen tijdens de Grafiekbiënnale van Sint-Niklaas, een traditie die al meer dan 25 jaar focust op de internationale, boeiende wereld van de kleingrafiek.

Illustratie: Leo Rauth (1884-1913), 1908

Foto's: 
Bijlagen Datum
English summary