Collectie De Salons

Opmerkelijk huis

 

Deze  stadswoning dateert uit 1928 maar heeft de grandeur van 18de-eeuwse Franse kastelen. De monumentale trap, de stijlvolle deuromlijstingen, de rijkelijk versierde marmeren schouwmantels en de met stuc uitgewerkte plafonds zijn een ware lust voor het oog. De grote daglichtkoepels boven de traphal en het centraal salon en de massieve ruimtes erboven zijn ronduit indrukwekkend.

De indeling van het huis daarentegen getuigt van een voor de jaren 1920 zeer vooruitstrevend woonconcept. Zowel de bewoners als het dienstpersoneel leefde, woonde en werkte in ruimtes die functioneel, op hun maat, werden ingericht. Het huis leent zich dan ook uitstekend voor een succesvolle rondleiding voor groepen onder de noemer “Upstairs, downstairs”.

 

Kunstcollectie

 

Een kostbare verzameling schilderkunst uit de 16de, 17de en 18de eeuw is via een milde schenker in Sint-Niklaas te ontdekken.

Elk kunstenmuseum beschikt wel over een verzameling die het graag als publiekstrekker naar voor schuift. In Sint-Niklaas is dat zonder twijfel de collectie Henri Evenepoel (1872-1899), die bestaat uit 9 schilderijen en 20 etsen en tekeningen. Een gevoel van bewondering is zeker op zijn plaats bij het bekijken van zijn kinderportretten “Charles speelt tafeltje (La dinette)” en “De kinderen te Wépion”. Zijn Parijse periode wordt mooi geïllustreerd met tekeningen van paardenwedrennen, venters, hoeren en bedelaars.

Het ‘grote salon’ biedt onderdak aan een tiental exponenten van het impressionisme van de Belgische School van de tweede helft van de 19de eeuw met grote namen als Louis Artan, Hyppolyte Boulenger, Félicien Rops, Guillaume Vogels en Pericles Pantazis. Ook sociaal-realist Eugène Laermans is vertegenwoordigd.

Schilderijen van de meest gekende Wase kunstenaars van de eerste helft van de 20ste eeuw hebben een prominente plaats gekregen op de eerste verdieping van het museum. Ook typisch 19de eeuwse genretaferelen van August De Wilde, Basile De Loose en Ferdinand De Braekeleer komt u tegen.

In twee andere kamers hangt een representatieve selectie van landschappen en portretten van Ernest Albert. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

Contact

Zwijgershoek 14
9100
Sint-Niklaas
03 778 34 50