Aanbod voor groepen

 

Het verleden beleven!

 

Het moet gezegd: de musea van SteM Zwijgershoek, de Salons en het Mercatormuseum zijn verre van alledaags. Hier kijk je niet naar het verleden - je beleeft het in toegankelijke, tot de verbeelding sprekende collecties van een heel divers pluimage. Enthousiaste gidsen staan klaar om er een onvergetelijk bezoek van te maken. Kom dus gerust samen met jouw groep onze musea ontdekken!

Slechts één dilemma: welke collectie stel je uit tot een volgend bezoek?

 

RONDLEIDING 1: TYPISCH WAAS

Dé kennismaking met de collecties van SteM Zwijgershoek

Wat is nu zo typisch aan het ‘Soete lant van Waes’? Laat je meeslepen door boeiende verhalen die je de rijke geschiedenis vertellen van Sint-Niklaas en het Waasland. De mens staat steeds centraal. Intrigerende voorwerpen, originele documenten en een mooi aanbod van beeld- en geluidsmateriaal loodsen jou doorheen het Wase verleden.

 

RONDLEIDING 2: TAAL DER TEKENS

Symboliek van de prehistorie tot de middeleeuwen

Kralen uit amber voor de vruchtbaarheid. Romeinse fibulae (mantelspelden) met slangenmotief om het kwade te weren. Belletjes die boze geesten verjagen. Amuletten om te beschermen tegen duistere krachten. Talismannen voor geluk en voorspoed. Sleutels die tekenen zijn van macht en rijkdom. Motieven op aardewerk zoals ‘de hoer van Babylon’ of een aap op een schotel.

Ontdek de razend interessante symboliek achter de vele figuren op tal van sier- en gebruiksvoorwerpen. Altijd is er een verwijzing naar oude volkswijsheden, legendes, bijgeloof maar ook naar magie!

 

RONDLEIDING 3: ONE, TWO, TEA

De salon- en eetcultuur in de 18de eeuw met theeproeverij

Hoe kwam het theeservies in de beerput van het kasteel Het Blauwhof terecht? Een uit de hand gelopen theekransje bij de barones? Dit servies en andere fraaie objecten in de museumvitrines illustreren hoe het keuken- en tafelgebeuren, het sociale leven en de mode uit de pruikentijd eruit zagen.

Na de rondleiding in het museum geniet je van een 18de-eeuwse theedegustatie aangeboden door Delicatessen Van Poeck. Laat je helemaal onderdompelen in de saloncultuur van een 'hof van plaisantie’.

 

RONDLEIDING 4: SANTE-BEAUTE

Volksgeloof, volksgeneeskunde en lichaamsverzorging van de 19de eeuw tot nu

Vandaag de dag worden we overspoeld met tips voor een gezond en mooi lichaam. Maar de fascinatie voor het lichaam is er altijd al geweest. Voor een gezond én schoon lijf  kon je in het verleden terecht bij barbier-chirurgijns, apothekers, kwakzalvers en geneesheiligen. Voor schoonheid kon en kan je terecht bij de kapper. Maar coiffeurs van toen gebruikten gevaarlijke toestellen: vlijmscherpe scheermessen, gloeiende krultangen en sissende permanenttoestellen. Wie mooi wil zijn, moet lijden… of zelfs het leven laten. Hier vallen echte griezelverhalen te rapen!

 

THEATERMONOLOOG 'SALON NELLY. EEN KAPSTER, HAAR VERHAAL.'

gebracht door actrice Marcella Piessens

Nelly, de jongste telg van een kappersgeslacht van vier generaties, vertelt haar levensverhaal. Het verhaal is een aaneenschakeling van anekdotes, overgeleverd door moeder en grootmoeder. Er zit zelfs een kleine liefdeshistorie in - ook dat behoort tot de leefwereld van het kapsalon.

Als actrice Marcella Piessens vertelt, kruipt ze liefst in de huid van een personage. Of het nu een cafébazin, een volksvrouw of een familielid van Mercator is. Zij gaat op hetzelfde elan verder met deze door haar gecreëerde monoloog.

Dit stuk is ideaal als aanvulling op de rondleiding Santé-Beauté.

 

RONDLEIDING 5: RECHTS, AVERECHTS

De technische evolutie, het modebeeld en werkmansverhalen uit het breiatelier

Breien is hot! In heel wat gezinnen hoor je terug het tikken van de breipriemen. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren er in Sint-Niklaas talloze ateliers met breimachines - een bloeiende industrie! Kousen, mutsen, sjaals en meterwaar rolden uit de vlak- en rondbreimachines. In het breiatelier kan je deze getuigen van een roemrijk verleden nog zien draaien en tollen. Het mooie resultaat prijkt op mannequinpoppen. Foto’s en audiofragmenten vertellen over de wereld van fabrikanten, mecaniciens, linksters, breisters, opraapsters en triplocksters.

 

 

RONDLEIDING 6: TEXTIELWANDELING

Stenen getuigen van het rijke textielverleden in de stad

Een onderlegde gids neemt je mee op wandel. Je ontdekt de relatie tussen de verhaallijn Mens en machine, het breiatelier en de directe stadsomgeving. Gevels, huizen, poorten en straten in de nabijheid van het museum vertellen het boeiende verhaal van weverijen, spinnerijen, twijnderijen en natuurlijk breiwerkplaatsen in Sint-Niklaas. Na deze wandeling, mooi te combineren met een inleidend bezoek aan het museum, kent het ‘metier van bonnetier’ geen geheimen meer voor jou.

Deze wandeling is ideaal als aanvulling op rondleiding Rechts-averechts.

 

 

RONDLEIDING 7: RONDLEIDING ACHTER DE SCHERMEN

Rondleiding in het museumdepot en de ateliers van de Archeologische Dienst Waasland

Ook als het museum dicht is, gonst het er van de activiteit. Van het grootste schilderij tot het kleinste speldje - alle voorwerpen worden met de grootste zorg behandeld. Maak kennis met het werk van een registrator of een restaurator. Merk op hoe mensen met grote toewijding het roerend erfgoed beschrijven, digitaliseren, opnieuw samenstellen en bewaren. Loop even binnen in de ateliers en maak het werk achter de schermen van dichtbij mee. En ontdek lang vergeten voorwerpen in de depots. Je krijgt bovendien interessante tips mee om jouw lievelingsstukken thuis op een goede manier te bewaren.

 

RONDLEIDING 8: EEN EXLIBRIS, WAT IS DAT?

Grasduinen in de collectie boekmerken, gelegenheidsprenten en illustraties

Een exlibris of boekmerk is een parel van kleingrafiek. In het Internationaal Exlibriscentrum tref je een rijke collectie van wel 160.000 van dergelijke parels aan. Alle kunststromingen en –technieken van de 20ste eeuw komen aan bod in deze verzameling. Onze medewerkers laten je ook kennismaken met exlibrisschatten uit de 18de en de 19de eeuw. In aanschouwelijke vitrines leer je de typische kenmerken van de hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en andere druktechnieken herkennen die kunstenaars wereldwijd gebruiken.

 

RONDLEIDING 9: UPSTAIRS, DOWNSTAIRS

Een dienstmeisje vertelt….

Samen met het dienstmeisje flaneren door het woonhuis van de rijke textielbaron Edmond Meert en ondertussen van kamer tot kamer heel wat verhalen sprokkelen.

Actrice Lutgarde Pairon weet als geen ander jou terug in de tijd van kamermeisjes, obers, gouvernantes en ander dienstpersoneel te flitsen.

‘Ah monsieur Edmond, wat een prachtige tijd toen…vraiment fantastique!’

 

 

RONDLEIDING 10: DE SALONS, EEN KLEINE PAREL

Een prachtige herenhuis met een opmerkelijke kunstcollectie

De Salons van Sint-Niklaas zijn de moeite waard om samen van te genieten! Toegegeven, je vindt niet de meest ronkende namen terug uit de kunstgeschiedenis, maar schilders zoals Evenepoel, Boulenger, Stevens, Stobbaert en vele andere zijn ook niet van de minsten. Tegelijkertijd geniet je van de onweerstaanbare charme van het gebouw. Een mooie combinatie die jou zeker zal verrassen.

 

 

RONDLEIDING 11: DE WERELD VAN MERCATOR

In 1513 vierde de later wereldberoemde cartograaf Gerard Mercator zijn eerste verjaardag. Zijn unieke inzichten - ronduit revolutionair voor zijn tijd - deelt hij 500 jaar later met jou. Blader digitaal door mercatoratlassen, bekijk de knappe films, hoor zijn tijdgenoten aan het woord en luister naar de cartograaf die z’n eigen levenswandel vertelt. Ontdek samen waarom Mercator zo belangrijk was en hoe we de gps onrechtstreeks aan hem te danken hebben. Je hoeft echt geen wetenschappelijke knobbel te hebben om  te genieten van deze boeiende collectie.

 

 

Praktische info

Ligging-openingsuren-tarieven-bereikbaarheid-toegankelijkheid

 

SteM Zwijgershoek

Zwijgershoek 14

Open:

Dinsdag  t.e.m. zaterdag 14 uur tot 17 uur, zondag van 11 uur tot 17 uur

Groepen ook  na afspraak

gesloten:

Maandag

Laatste drie weken van december en de eerste twee weken van januari

prijs:

5,00 €

korting:

3,75 €: groepen van meer dan 15 personen

gratis: houders van een museumkaart of een lerarenkaart, kinderen tot en met 12 jaar; leden van Kunst in de stad, het Breimuseum en KOKW (mits voorlegging van hun ledenkaart)

2,50 euro: kansenpassers en jongeren tussen 12 en 18 jaar

9,00 euro voor een combitarief 3 musea (1 jaar geldig) 

Bus en trein:

De museumsites van Sint-Niklaas liggen op loopafstand van de Grote Markt en van het bus-en treinstation van Sint-Niklaas.

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

 

Mercatormuseum

Zamanstraat 49D (ingang via museumtuin of via parking Zwijgershoek)

open:

Dinsdag  t.e.m. zaterdag 14 uur tot 17 uur ; zondag van 11 uur tot 17 uur

Groepen ook  na afspraak

gesloten:

Maandag

Laatste drie weken van december en de twee eerste weken van januari

prijs:

5,00 €

korting:

3,75 €: groepen van meer dan 15 personen

gratis: houders van een museumkaart of een lerarenkaart, kinderen tot en met 12 jaar; leden van Kunst in de stad, het Breimuseum en KOKW (mits voorlegging van hun ledenkaart)

2,50 euro: kansenpassers en jongeren tussen 12 en 18 jaar

9,00 euro voor een combitarief 3 musea (1 jaar geldig)

Bus en trein:

Het Mercatormuseum ligt op loopafstand van de Grote Markt en van het bus- en treinstation van Sint-Niklaas.

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

 

De Salons

Stationsstraat 85

open:

Donderdag  t.e.m.  zaterdag 14 uur  tot 17 uur; zondag van 11 uur tot 17 uur

Groepen  ook na afspraak.

gesloten:

Maandag t.e.m. woensdag

Laatste drie weken van december en de twee eerste weken van januari.

Vanaf 12 november tot en met 6 december is zijn de Salons enkel open voor het bezoeken van het Huis van de Sint.

prijs:

2,00 €

korting:

1,50 €: groepen meer dan 15 personen

gratis: houders van een museumkaart of een lerarenkaart, kinderen tot en met 12 jaar; leden van Kunst in de stad, het Breimuseum en KOKW (mits voorlegging van hun ledenkaart)

1,00 euro: kansenpassers en jongeren tussen 12 en 18 jaar

9,00 euro voor een combitarief 3 musea (1 jaar geldig)

Bus en trein:

De Salons liggen op loopafstand van de Grote Markt en van het bus- en treinstation van Sint-Niklaas.

 Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

 

Internationaal Exlibriscentrum Sint-Niklaas

Zwijgershoek 14

open:

Het exlibriscentrum is enkel op afspraak te bezoeken elke werkdag tussen 10.00-12.00 uur en 13.30-16.00 uur.

prijs:

5,00 €. U kunt voor deze toegangsprijs ook de vaste collectie van SteM bezoeken.

korting:

3,75 €: groepen meer dan 15 personen

gratis: houders van een museumkaart of een lerarenkaart, kinderen tot en met 12 jaar; leden van Kunst in de stad, het Breimuseum en KOKW (mits voorlegging van hun ledenkaart)

2,50 euro: kansenpassers en jongeren tussen 12 en 18 jaar

9,00 euro voor een combitarief 3 musea (1 jaar geldig)

Bus en trein:

Het Internationaal Exlibriscentrum ligt op loopafstand van de Grote Markt en van het bus- en treinstation van Sint-Niklaas.

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

 

Foto's: 

Contact

Zwijgershoek 14
9100
Sint-Niklaas
03 778 34 50