Aanbod voor groepen

Aanbod voor groepen

De collecties van de stedelijke musea zijn zeer uiteenlopend.

Je kan voor een geleid bezoek een keuze maken uit de onderstaande thema's.

Klik op de foto voor meer informatie.

Typisch Waas
Taal der tekens
One two tea
 
Salon Nelly
 
Santé-Beauté
Rechts-Averechts
Textielwandeling

 

Museum achter de schermen 

 

Exlibris
 

 

Door de tijdelijke sluiting van de Salons voor schone kunsten werd ons rondleiding- en thema-aanbod tijdelijk aangepast. Hier kan u ons actueel aanbod terugvinden.

Beschrijving van de thema's
 
Rondleiding 1: Typisch Waas

Eerste kennismaking met de collecties van SteM Zwijgershoek

Laat u meeslepen door drie boeiende verhalen die u de rijke geschiedenis vertellen van Sint-Niklaas en het Waasland. De mens staat steeds centraal. Intrigerende voorwerpen, originele documenten en een mooi aanbod van beeld- en geluidsmateriaal loodsen jong en minder jong doorheen het Wase verleden. U start in de prehistorie en eindigt in de 21ste eeuw.

 


 

Rondleiding 2: Taal der tekens

 Symboliek van de prehistorie tot de middeleeuwen

Kralen uit amber voor de vruchtbaarheid. Romeinse fibulae (mantelspelden) met slangenmotief om het kwade te weren. Belletjes die boze geesten verjagen. Amuletten om te beschermen tegen duistere krachten. Talismannen voor geluk en voorspoed. Sleutels die tekenen zijn van macht en rijkdom. Motieven op aardewerk zoals ‘de hoer van Babylon’ of een aap op een schotel.

Ontdek de razend interessante symboliek achter de vele figuren op tal van sier- en gebruiksvoorwerpen. Altijd is er een verwijzing naar oude volkswijsheden, legendes, bijgeloof én magie.


 

Rondleiding 3 - One two tea

De salon- en eetcultuur in de 18de eeuw met theeproeverij

Hoe kwam het theeservies in de beerput van het kasteel ‘Het Blauwhof’ terecht? Een uit de hand gelopen theekransje bij de barones? Dit servies en andere fraaie objecten in de museumvitrines illustreren het best hoe het keuken- en tafelgebeuren, het sociale leven en de mode uit de pruikentijd eruit zagen.

Na de rondleiding in het museum geniet u van een 18de eeuwse theedegustatie aangeboden door Delicatessen Van Poeck. Laat u helemaal onderdompelen in de saloncultuur van een ‘ hof van plaisantie’.


  

Rondleiding 4: Santé-Beauté 

Volksgeloof, volksgeneeskunde en lichaamsverzorging van de 19de eeuw tot nu

Vandaag worden we via allerlei kanalen overspoeld met tips voor een gezond en mooi lijf. Maar de fascinatie voor het lichaam is er altijd al geweest. Voor een gezond leven kon u in het verleden terecht bij barbier-chirurgijns, apothekers, kwakzalvers, geleerde dokters én geneesheiligen. Schoonheidsmiddelen waren eerder weggelegd voor rijke burgers.

Het is pas in de twintigste eeuw dat alle lagen van de bevolking genieten van tal van producten die schoonheid garanderen.


 

Rondleiding 5: Rechts - Averechts

De technische evolutie, het modebeeld en werkmansverhalen uit het brei-atelier

Breien is hot! In heel wat gezinnen hoor je terug het tikken van de breipriemen. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren er te Sint-Niklaas talloze ateliers met breimachines: een bloeiende industrie! Kousen, mutsen, sjaals en meterwaar rolden uit de vlak- en rondbreimachines. In het brei-atelier kan u deze getuigen van een roemrijk verleden nog zien draaien en tollen. Het mooie resultaat prijkt op mannequinpoppen.  Foto’s en audiofragmenten vertellen over de wereld van fabrikanten, mecaniciens, linksters, breisters, opraapsters en triplocksters.


 

Rondleiding 6: Textielwandeling

Stenen getuigen van het rijke textielverleden in de stad

Een onderlegde gids neemt u mee op wandel. U ontdekt de relatie tussen de verhaallijn ‘mens en machine’, het brei-atelier en de directe stadsomgeving. Gevels, huizen, poorten en straten in de nabijheid van het museum vertellen het boeiende verhaal van weverijen, spinnerijen, twijnderijen en natuurlijk breiwerkplaatsen te Sint-Niklaas. Na deze wandeling, mooi te combineren met een inleidend bezoek aan het museum, kent het ‘métier van bonnetier of wever’ geen geheimen meer voor u.

Ideaal als aanvulling op Rechts-Averechts


 

Rondleiding 7 : Museum achter de schermen

Rondleiding in het museumdepot en de ateliers van de Archeologische Dienst Waasland

Ook als het museum dicht is gonst het er van de activiteit. Van het grootste schilderij tot het kleinste speldje … alle voorwerpen worden met de grootste zorg behandeld. Maak kennis met het werk van een registrator of een restaurator. Merk op hoe mensen met grote toewijding het roerend erfgoed beschrijven, digitaliseren, opnieuw samenstellen en bewaren. Loop even binnen in de ateliers en maak het werk achter de schermen van dichtbij mee. En ontdek lang vergeten voorwerpen in de depots. U krijgt bovendien interessante tips mee om uw lievelingsstukken thuis op een goede manier te bewaren.


 

Rondleiding 8 : Een exlibris? Wat is dat?

Grasduinen in de collectie boekmerken, gelegenheidsprenten en illustraties

Een exlibris of boekmerk is een parel van kleingrafiek. In het Internationaal Exlibriscentrum treft u een rijke collectie van wel 160.000 van dergelijke parels aan. Alle kunststromingen en –technieken van de 20ste eeuw komen aan bod in deze verzameling. Onze medewerkers laten u ook kennismaken met exlibrisschatten uit de 18de en de 19de eeuw. In aanschouwelijke vitrines leert u de typische kenmerken van de hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en andere druktechnieken herkennen die kunstenaars wereldwijd gebruiken


 

Salon Nelly
Een kapster, haar verhaal…

Theatermonoloog gebracht door actrice Marcella Piessens

Nelly, de jongste telg van een kappersgeslacht van vier generaties, vertelt haar levensverhaal. Het verhaal is een aaneenschakeling van anekdotes, overgeleverd door moeder en grootmoeder. Er zit zelfs een kleine liefdeshistorie in: ook dat behoort tot de leefwereld van het kapsalon.

Als actrice Marcella Piessens vertelt, kruipt ze liefst in de huid van een personage. Of het nu een cafébazin, een volksvrouw of een familielid van Mercator is. Zij gaat op hetzelfde elan verder met deze nieuwe door haar gecreëerde monoloog.

Ideaal als aanvulling op Santé-Beauté

Foto's: 

Contact

Zwijgershoek 14
9100
Sint-Niklaas
03 778 34 50