Prentencollectie, bibliotheek en documentatiecentrum

 

Prentencollectie

In de Exlibriotheek is de kleingrafiek gekleefd op karton en opgeborgen in mappen. De moderne grafiek steekt alfabetisch per land en vervolgens per kunstenaar. De exlibrissen van voor 1900 en de Jugendstilexlibrissen vormen een afzonderlijk klassement. Een overschakeling naar een alfabetisch klassement op naam van de titularis, met verwijzingen in het kunstenaarsklassement, waar het nodig is, biedt een nieuwe toegang voor onderzoekers. Grotere bladen, die niet in de mappen in de exlibriotheek passen worden bewaard in grotere dozen of in de ladenkasten.

Illustratie: Gerard Gaudaen, 1976

In het Internationaal Exlibriscentrum staat doorlopend een tentoonstelling opgesteld die bezoekers leert wat een exlibris is en met welke druktechnieken het wordt gemaakt. Toonkasten met documenten, mappen en publicaties bieden een kennismaking met de geschiedenis van het exlibris in België en in andere landen.

Voor de nieuwsgierige bezoeker ligt een markante selectie van de collectie in speciale mappen ter beschikking. Hierin zitten exlibrissen van diverse kunstenaars, met heel verschillende thema’s, technieken en stijlen. Sommige zijn van uitzonderlijk belang door de bekendheid van de eigenaar terwijl andere verwijzen naar politieke situaties en historische gebeurtenissen. Voor de bezoeker is dit een intieme en aangename kennismaking met de vele boeiende facetten van het exlibris.

Regelmatig is er in een kleine wisseltentoonstelling te zien met exlibrissen of andere grafiek uit de eigen collectie die nauw aansluiten bij het thema van een andere activiteit.

Bibliotheek

Het Internationaal Exlibriscentrum bezit ook een bibliotheek met ongeveer 1.000 gespecialiseerde boeken en tijdschriften, waaronder zeldzame exemplaren, uitgegeven over de gehele wereld. De boeken zitten als volgt geklasseerd:

  • Thematisch klassement vb. boeken over exlibrissen of grafiek over literatuur, mythologie in het exlibris en de grafiek, technieken, heraldiek, verzamelen, enz.
  • Kunstenaars alfabetisch: hierin zitten de monografiën over de kunstenaars, de werklijsten in boekvorm en de tentoonstellingscatalogi van een kunstenaar.
  • Het exlibris en de grafiek in een bepaald land, alfabetisch per land.
  • Biënnales en congressen
  • Veilingscatalogi
  • Naslagwerken en catalogi van grotere collecties
  • Tijdschriften, internationaal, nog bestaand of reeds ter ziele gegaan. Deze zitten chronologisch geklasseerd.
  • Kostbare en oude fragiele uitgaven: zitten ingepakt in zijdepapier in zuurvrije dozen. Als de informatie regelmatig toegankelijk moet zijn en de toestand laat het toe, worden ze eventueel eenmalig ingescand of gefotokopieerd, zodat de inhoud te raadplegen is.

Documentatie

  • Biografieën van exlibriskunstenaars en info over de collectie

Biografische gegevens van exlibriskunstenaars en informatie over hun werk zitten verzameld in een alfabetische klassement op naam. De gegevens worden constant bijgewerkt en aangevuld. Ook informatie in verband met verzamelaars of met specifieke stukken uit de collectie wordt zoveel mogelijk samengebracht, geklasseerd en toegankelijk gemaakt voor opzoekingswerk.

  • Heraldiek en oude exlibrissen

Het Internationaal Exlibriscentrum bezit delen van vroegere verzamelingen vooral samengesteld uit heraldische en oude exlibrissen. Daarbij hoort heel wat achtergrondinformatie over de afgebeelde familiewapens of historische gegevens over de exlibriseigenaars. Deze door de vroegere verzamelaars opgezochte en samengebrachte informatie is onder begeleiding te raadplegen.

Illustratie: Louis Fruytiers (1713-1782), exlibris J. T. Wellens

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

Contact

Zwijgershoek 14
9100
Sint-Niklaas
03 778 34 50